Hai la compostare, cu mic și mare!
În cadrul proiectului ACADEMIA DE COMPOST oferim ca premiu o stație de compostare pentru grădina unei micro-comunități din București.
Vrei să te implici alături de cei din comunitatea ta într-un proiect inovator de economie circulară pentru a reduce impactul negativ al resturilor vegetale care ajung la gropile de gunoi municipale?
Vei produce permanent îngrășământ natural (compost) pentru regenerarea solului pentru grădinile din oraș, ghivece, jardiniere, unde poți cultiva flori, plante aromatice sau chiar legume și fructe. Totul aproape de tine, chiar unde locuiești!
Dacă:
faci parte dintr-o asociație de bloc sau dintr-un grup de inițiativă locală din București
clădirea beneficiază de un spațiu verde de minim 3mp
îți dorești să poți ajuta la organizarea unei zone de compostare de care să beneficiezi alături de cei din micro-comunitatea ta
ești dispus/ă să obții acorduri pentru amplasarea cutiilor de compostare de la cei responsabili care administrează grădina (asociație de proprietari/ vecini, primărie, ADP etc.)
ești dispus/ă să coordonezi un grup de WhatsApp unde vor fi toți cei care doresc să composteze
...atunci ești persoana potrivită să aplici la acest concurs pentru a câștiga o mini-stație de compostare urbană comunitară!
Aplică până la 29 februarie 2024, completând acest formular. Analiza aplicațiilor se va face de către o comisie formată din cel puțin 3 persoane implicate în proiecte de regenerare urbană sau rurală. Aplicația câștigătoare va fi anunțată până la 14 aprilie 2024.
Criterii de departajare pentru alegerea aplicației câștigătoare:
completarea clară a acestui formular cu datele corecte
un număr crescut de beneficiari ai stației de compostare
asumarea obținerii aprobărilor din partea instituției care administrează spațiul verde și/sau majorității membrilor din comunitatea pentru amplasarea stației de compostare în grădină blocului
motivația personală pentru implementarea acestui proiect și implicarea după amplasare, pentru atragerea și coordonarea beneficiarilor care vor aduce resturi vegetale și contribui la întregul proces de compostare.
Premiul constă în:
3 cutii de lemn fiecare de 1mc pentru aport resturi vegetale de la bucătărie, punerea la maturat a aportului și stoc uscături (frunze uscate, tocătură lemn uscat, rumeguș carton mărunțit)
1 set pancarte pentru etichetare cutii și reguli compostare corectă
1 tirbușon de aerisire și amestecare compost
transport și asamblare
1 training pentru compostare
susținere cu informații și sfaturi practice din partea echipei ACADEMIA DE COMPOST.
Amplasarea stației se va face până pe data de 31 mai 2024.
Contravaloarea premiului se ridică la peste 5.000 lei.
Pentru mai detalii te rugăm să ne contactezi la contact@academiadecompost.ro
Pentru cei care se înscriu cu aplicații vom organiza și o întâlnire pe zoom, la o dată comunicată ulterior. Este posibil ca pentru departajarea aplicației câștigătoare, să solicităm informații suplimentare fiecărui aplicant care intră pe lista scurtă a celor mai bine evaluate aplicații.
Mai multe despre compostarea comunitară aici:
Despre Academia de Compost
Prin Academia de Compost, inițiatorii își propun să promoveze Compostarea Comunitară Locală (CCL) a deșeurilor nepericuloase compostabile în zonele din proximitatea locuințelor, în București. Din experiența lor și a altor comunități europene care au implementat această practică, CCL este cea mai eficientă modalitate de management sustenabil a bio-deșeurilor nepericuloase (MSBD). În plus, are un impact pozitiv pentru activarea și educarea micro-comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura.
Detalii despre coordonatori, finanțatori și parteneri
Organizația care coordonează implementarea proiectului este Asociația ClimatoSfera. Prin proiectele sale, ClimatoSfera contribuie la conștientizarea schimbărilor climatice și întreprinde acțiuni concrete pentru redefinirea societății actuale într-una sustenabilă pentru oameni și planetă.
Proiectul Academia de Compost este posibil cu sprijinul:
Muzeului Național al Literaturii Române, prin punerea la dispoziție a spațiului pentru evenimente și pentru toată susținerea ca partener în organizare
partenerilor Fundația Comunitară București, ING Bank Romania, Nhood Romania, prin finanțarea acordată prin programul strategic al Platformei de mediu pentru București.
Pentru mai multe detalii despre programul de finanțare și inițiativele Platformei de mediu pentru București, puteți vizita www.platformademediu.ro
Contact pentru presă și mai multe detalii:
Gabriela Iordan, coordonator proiect, gabriela.iordan@gmail.com, +40740 231 096.
NOTE:
Platforma de mediu pentru București a selectat 2 proiecte pentru cea de-a treia rundă finanțată de ING Bank Romania și de Nhood Romania. Runda a fost concepută pentru a sprijini inovația și dezvoltarea durabilă în domeniul managementului deșeurilor și economiei circulare în București, cu un buget total de 300.000 lei. Câștigători:
Asociația ClimatoSfera – Academia de Compost ADC, buget 200.000 de lei, proiect de educare și advocacy pentru încurajarea compostării comunitare locale
Asociația Nod Makerspace – Dâmbovița Apă Dulce, buget 100.000 de lei, proiect pilot a unei soluții tehnice pentru administrarea deșeurilor în scopul îmbunătățirii calității apei din râul Dâmbovița.
Despre Platforma de mediu pentru București
Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce împreună organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii, pentru a crea impact colectiv în oraș. Scopul comun este ca bucureștenii să ducă o viață sănătoasă, companiile să reducă riscurile legate de mediu, iar autoritățile să poată construi politici sustenabile pe termen lung.
Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Inițiativele cu care a pornit Platforma de mediu pentru București sunt: Raportul de cercetare privind starea mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, aerlive.ro și Verde citadin, care sunt finanțate încă din 2021.
Comments