top of page
climatosphere

Ce este Low Tech? Este posibilă o altă relație cu tehnologia, și cu noile tehnologii în general?

Julien Deltor, un inginer francez pasionat de Low Tech, ne răspunde la întrebări.


Ce este Low Tech?


„Low tech este format din trei piloni: o tehnologie utilă, o tehnologie durabilă, adică care să reziste în timp și o tehnologie accesibilă, care poate fi folosită de toți, și ieftină.


În spatele acestor trei teme, există o adevărată întrebare despre utilitate; este vorba mai degrabă de a gândi în termeni de nevoi decât de a te grăbi la o soluție. Este ceva cu adevărat util, indispensabil, necesar, sau este de prisos? În primul rând, asta este Low Tech, înseamnă a pune sub semnul întrebării utilitatea înainte de a te gândi la o soluție mai târziu.


Luați exemplul aerului condiționat, care astăzi este o soluție la cheie pentru fluctuațiile termice, dar care are un cost energetic semnificativ. Totuși, se poate gândi mai bine în amonte arhitectura unei clădiri astfel încât aceasta să fie viabilă energetic și asta fără a trece prin aer condiționat.


Low Tech pledează pentru acest tip de abordare. Care este funcția rădăcină? Care este nevoia? De acolo, ne putem gândi la cum să captăm căldura, să o depozităm, să o distribuim, înainte de a implementa o soluție care va necesita conectarea unei prize.”


Exemple: o seră care reține razele soarelui iarna, un copac care face umbră vara, sau o pergolă plantată, ca să citez un exemplu foarte românesc, care, pe lângă faptul că face umbră, emană mirosuri și culori frumoase, atrage păsările și poate oferi chiar și hrană.


Pergolă bioclimatică și hrănitoare pentru polenizatori.


Cum te poziționezi față de tranziția energetică?


„Cred că este necesar să ne gândim mai întâi care sunt nevoile. Mai ales că resursele pământului nu sunt inepuizabile, iar cerințele anumitor energii regenerabile sunt foarte mari la acest nivel. După cum a spus Einstein, dacă aș avea doar o oră să rezolv o problemă de care depinde viitorul lumii, aș petrece 55 de minute gândindu-mă la problemă și restul de 5 la soluție.


Cu toate acestea, astăzi, observ că mai întâi ne grăbim să găsim soluții înainte de a ne gândi cum să rezolvăm o problemă. Rezultă că este necesară o reflecție reală cu privire la instrument, de ce avem nevoie de el, și cum? Acest instrument nu trebuie să ne servească ca un superfluu, ce ar putea avea consecințe dăunătoare asupra noastră și asupra mediului.


Când vedem ce se întâmplă astăzi pe internet, sau când ne gândim la ideea originală de Open Source, putem fi dezamăgiți de evoluțiile actuale, în special din cauza acestor algoritmi care vor favoriza click-uri intuitive - te urmăresc, și te cunosc mai bine decât oricine. Pe de altă parte, internetul rămâne în mod evident un instrument extraordinar care are capacitatea de a satisface nevoi esențiale.”


Atelier Low-Tech pentru a fabrica o eolienă la Lyon (Mai 2022)


Cum se exprimă „Low Tech” în România?


„Această întrebare mă duce imediat cu gândul la asociația Climatosfera din care fac parte, care incorporeaza „Low Tech” în abordarea sa, dar nu numai. Mă gândesc la Frescele lor Climatice, la acțiunile lor în grădinile din București – ex: Open Garden – pentru mai mult aer curat, sau la inițiativele lor de a aduce generații împreună în colaborare cu școlile. Este într-adevăr o asociere frumoasă.


În ceea ce privește România în general, este interesant de observat cum există, pe de o parte, un mare apetit pentru noile tehnologii fără a pune prea multe întrebări despre consecințele utilizării lor și, de alta, mai ales în afara marilor orașe, o modalitate simplă de a-și trăi viața de zi cu zi, de a trăi în armonie cu mediul înconjurător și cu instrumente tradiționale care adesea trebuie doar ușor îmbunătățite cu puțină tehnică.


Acest lucru îmi amintește și de teza lui Charles Berville* cu UTCB privind încălzirea solară pasivă, fără aport de energie externă, cu excepția celei a soarelui. Prin efect de seră, încălzirea va capta razele soarelui și, printr-o circulatie naturală a aerului, poate încalzi o încapere.


Este în concordanță cu appropriate technology, adică în ideea de a realiza sisteme durabile, nu prea complicate și accesibile, fie pentru utilizator, fie pentru antreprenor (instalator, etc.). Și este, de asemenea, un exemplu de muncă în echipă care combină know-how-ul local cu inovația universitară actuală pentru a oferi un răspuns local, echilibrat și accesibil la o nevoie esențială.


Atelier tabără Low-Tech la Pitești (vară 2022).


* De citit interviul anterior cu Charles Berville („Regard, scrisoarea” de sâmbătă, 25 iunie 2022): https://regard.ro/charles-berville/


Interviu realizat de Olivier Jacques.



Interviul original în franceză este disponibil aici:

Julien Deltor intervievat de catre media Regard (infolettre "Regard, la lettre" du samedi 20 mai 2023) Julien Deltor intervievat de catre RFI Roumanie (émission "Le micro du soir" du vendredi 19 mai 2023)

Poze din arhiva personală.



Resurse utile:

Low-Tech Magazine

Low Tech Lab


Serious & collaborative games - Informează-te în echipă despre schimbările climatice și găsește soluții împreuna cu colegii tăi:


Mai multe surse de inspiratie, în limba franceză:

Cartea arhitectului Philippe Madec despre "a face mai bine cu mai puțin"

Cartea lui Philip Bihouix – „L’age des low-techs”

Raport și rezumat video privind impactul digitalului în Quebec/Canada și la nivel global (GES, metale, social) de la Shifters Montreal.

Studiu privind materialele pentru tranziția energetică.

74 views0 comments

Comments


bottom of page